Ness
per en 30 Juny 2013
837 Vistes

Els que van anomenar "Tràgica" a la simfonia núm. 6 de Mahler no sé amb què es van basar.  A mi, encara que no sigui sant de la meva devoció, l'he trobada, malgrat la contundència de com l'ha fet sonar Järvi, com un cant d'Esperança. Sobretot en el seu 3er. moviment.

Com totes les simfonies de Mahler té un element cíclic. No abandona mai un tema que l'ha fet passar per totes les tonalitats existents. Sempre, el recupera de maneres diferents. Del dret, del revés o ratllant l'atonalitat.

Paavo Järvi n'ha fet un himne a l'Esperança. L'ha sabut tractar d'una manera coherent amb les seves habilitats naturals de bon director. Directe i concís. Contundent com les indicacions de Mahler.

La música no és tan sols sons que entren per l'orella, amb Järvi és una manera diferent de fer música. Veure'l dirigint amb aquella impetuositat, et fa sentir enmig del pentagrama, un silenci que guaita la immensitat sonora. És un escultor del so, que a igual d'una ceba, va traient totes les parts fins arribar a l'Essència de la Música.

És impressionant.

Ha de ser impressionant gaudir en directe un assaig, dintre mateix de l'orquestra, en un raconet per no molestar als músics.

Fujo sempre dels directors que ballen -com en Rattle, que ve demà al Palau 100 i que una entrada barateta se'n va als 30 €!!!!:(-, d'altres que espanten mosques, com la majoria que hi ha en les orquestres més nostrades. O d'altres que només marquen el compàs...-quina feinada!

Aquesta simfonia m'ha deixat descol·locada. He escoltat a Haitink i no li dóna prou espectacularitat -és més apagada- com la de Järvi, la percussió ha brillat com un sol esclatant en un cel blau, nítid.

Llàstima que no el podré gaudir més a Frankfurt...això sí que serà TRÀGIC....

Però ha començat el concert amb uns lieds orquestrals de Wagner que si haig de dir la veritat, desconeixia. Ha tingut sort de tenir una cantant de tessitura Mezzo, Anne Sofie von Otter -que ell ja hi havia treballat feia molts anys- que li ha sabut extreure brillantor a la pesadesa de Wagner. Una dicció perfecte que per una profana en alemany com jo, he pogut entendre paraules soltes. M'ha emocionat Schmerzen, Dolor i sobretot, Träume, Somni. Com tots els que tenim...-i això que no venia prou predisposada, però aquest darrer lied, m'ha posat a l'òrbita que Wagner -i Järvi volia. En el Somni....

Prenent-me una llicència literària/muiscal (Brahms/Heine), parlant dels Somnis..."Ell canta sobre de l'Amor sincer... i jo l'escolto, l'escolto fins i tot en el Somni..." (Sogar im Traum...). I el Somni es diu Paavo Järvi....

Publicat a: Música
Sigues el primer a qui li agrada això.
Ness
vaig escoltar la tercera simfonia de Bruckner (part del programa a Doostia) per Celibidache i segons la meva memòria musical em sona d'haver-la sentit molt temps abans. Fins i tot podria ser una sintonia de Catalunya Música...és molt clàssica!
4 Juliol 2013
Ness
Donostia
4 Juliol 2013
Ness
sí, les primeres simfonies.
4 Juliol 2013
Ness
= que el meu pare...
5 Juliol 2013