Ness
per en 4 Juny 2013
875 Vistes

Mirant les simfonies gravades per Järvi amb l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Frankfurt, la Sisena de Mahler, aquesta encara no la té, per tant me la salto.

Aquesta simfonia se la coneix amb el nom de la Tràgica -abans prefereixo l'Obertura "Tràgica" de Brahms-, sobretot si ha de ser com la Setena. Tant la 6ª com la 7ª és de la mateixa factura, vull dir, que van ser escrites alhora.

Però la que us presentaré és la 5ª, anomenada "Romàntica".

Aquesta simfonia en coneixem -per culpa d'una pel·lícula- l'Adaggietto, el quart moviment. Crec que és un dels moviments de Mahler més "inspirats" i bonics de tota la seva producció musical. Mirant per dates de composició, la simfonia nº 5 és de l'any 1902, posterior a Morgen, lied de Richard Strauss, el millor lied de tota la història de la música. Aquest quart moviment no hi ha vent només és per corda sola i la presència d'una arpa. Ara ja sabem qui va copiar de qui, per dates, Mahler usant la seva particular inspiració, va manllevar la creació i originalitat d'un altre compositor -Strauss-, però la còpia, li va reeixir força bé. És un moviment dels més ben aconseguits i fantàstics

En tant que Paavo Järvi és un Romàntic -ell mateix ho afirma en una entrevista-, és una de les obres que li surten brodades de la producció de Mahler, sense comptar amb la dels 1000.

[https://www.youtube.com/watch?v=0AdHsa1mXx4]

Una apreciació. He hagut de canviar-la perquè la noia que la penjava ha estat eliminada i també,  la simfonia que dirigia Järvi.

Publicat a: Música
Ness
sí....
13 Juny 2013
Ness
simplement cregut
13 Juny 2013
Ness
clar.
14 Juny 2013
Ness
fins i tot la del motxo
14 Juny 2013