Ness
per en 21 Març 2013
772 Vistes

Intentant escoltar amb paciència les paraules neutres i ben pronunciades de Paavo Järvi entorn a la Música Antiga i Beethoven em va passar per alt que HO ENTENIA AL REVÉS.

Li vaig demanar a un bon amic, que sap més anglès que no pas jo -evidentment- que l'hi fes un cop d'ull. I la cosa ha quedat de la següent manera:

Paavo Järvi dixit, sobre Beethoven.

Una de les paradoxes de la música antiga és que mai passa de moda si té un cert nivell de qualitat i, en Beethoven ara tenim el coratge de ser capaços de mirar críticament el text, i podem mirar la classe d’energia que sorgeix en el moment d’escoltar Beethoven per tal de comparar el moment que es va realitzar. I el Beethoven que intento interpretar és el que no va escoltar Wagner ni Liszt ni Mahler, amb les orelles que no han escoltat la Música romàntica que va seguir a Beethoven; així que la vista ha de ser fresca i apropiada  per al moment en què Beethoven la va escriure i, després t’adones de l’increïble poder interior, la força interior... i el missatge és més clar que abans, si tens coratge de comprendre fins a quin punt, les capes d’història que van venir després de Beethoven han fet que els seus colors empal·lideixin; els colors han de ser forts, estar enfocats, tot ha de ser comunicat amb caràcter directe; i que una de les redescobertes més sorprenents de Beethoven en els darrers anys és que mai vaig saber que la Música pot ser tan vital, tan viva, tan immediata i tan fortament comunicativa. I no hi ha res vell sobre la música antiga: encara és rellevant avui dia.

Espero que em disculpi, el Gran Mestre!

Publicat a: Música
Sigues el primer a qui li agrada això.
Ness
millor des de fora.
24 Març 2013
Ness
no t'ho creguis. El moviment que va dur cap a la Independència Lituània, NO ERA UN PARTIT, sinó un MOVIMENT COM ANC.
24 Març 2013
Ness
els russos són com els espanyols. Pensa que allà hi va haver un intent de cop d'estat....
25 Març 2013
Ness
a tot país ocupat n'hi ha
25 Març 2013